Sommige delen van de website zijn alleen toegankelijk door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Je kunt een gebruikersnaam aanvragen via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In 1714 komen Samuel Peter en zijn vrouw Barbara Freij als dopers uit Zwitserland (Gontenschwil) naar Nederland. In Nederland noemt Samuel Peter zich Maihusen, later Meihuizen, omdat zijn voorgeslacht uit Maihusen komt.
De komst is niet vrijwillig. Al vanaf het ontstaan van de doperse beweging, in de eerste helft van de zestiende eeuw, zijn de aanhangers ervan vervolgd. In de Nederlanden werd het doperdom een gedulde religie, in de Zwitserse kantons niet. Integendeel, in de hele zeventiende eeuw worden de dopers daar streng vervolgd, zodat velen uitweken naar de Palts. In 1710 poogden de Bernse autoriteiten 56 gevangen dopers naar Noord-Amerika te deporteren, maar na interventie van Nederlandse Doopsgezinden bij de Staten Generaal, is deze groep in Nijmegen vrijgelaten. Verder overleg tussen de Nederlandse Doopsgezinden en de Bernse overheid, met bemiddeling van de Nederlandse Staten Generaal, heeft in 1711 geleid tot het vertrek van 340 Zwitserse Doopsgezinden naar Nederland.
Samuel Peter heeft zich wel voor die reis uit 1711 opgegeven, maar hij is toen niet meegegaan, mogelijk omdat zijn vrouw in verwachting was. In 1714 heeft hij zich met zijn gezin gevestigd in Kalkwijk, onder Hoogezand, waar toen veel grond beschikbaar was, na het afgraven van het veen.
De hele 18e eeuw heeft de familie Meihuizen zijn aandacht tussen kerk en werk verdeeld. In de 19e eeuw kon de familie zich verder ontwikkelen. Met handel en nijverheid, studie en overheid, konden de Meihuizens zich een plaats binnen de gemeenschap veroveren. De 10 achterkleinzonen van Samuel Peter zijn de stamvaders van evenzovele takken binnen de familie.
De naam Maihusen is afkomstig van de hof Maihusen bij Beromünster. Ook thans is er nog een gehucht van die naam daar te vinden. In 1532 vertrekt Hans Galliker als bewoner van het hof Maihusen en vestigt zich in Gontenschwil. De reden: overgang naar het nieuwe Protestantse geloof. In de 17e eeuw verdwijnt de naam Galliker uit de kerkboeken en komt de naam Peter op. Bij gebrek aan geschreven bronnen is die overgang niet duidelijk, maar beide families gebruiken de naam Maihusen, zodat een band met Galliker aannemelijk lijkt.