Sommige delen van de website zijn alleen toegankelijk door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Je kunt een gebruikersnaam aanvragen via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Wie is er online?

Geen

Wapen

Het wapen van de Familie Meihuizen

 

In de zomer van 1890 hebben Samuel van Houten (XVI.3.8d) en Samuel Meihuizen (XVI.8.1) – wiens vader Jakob Meihuizen een volle neef was van Samuel van Houten – een reis naar Zwitserland gemaakt. Bij die reis is ondermeer Gontenschwil (een plaatsje ongeveer 30 km ten NW van Luzern) bezocht. In de kerk aldaar is een koorvenster, geplaatst wegens herbouw in 1622,  ontdekt, waarin het wapen van voorvader Hans Gallicker voorkomt. Sindsdien wordt dit wapen door de familie Meihuizen gevoerd.

Het wapen bestaat uit een naar boven gerichte pijl met dwarsbalk, op de top een naar links ziende vogel in profiel, met onderaan de pijl een hakmes, terwijl ter weerszijden een zespuntige ster aanwezig is. Zie afbeelding hieronder:

                  

                   (zie afbeelding in Familieboek 1983 op pag. 30)

 

Met zekerheid valt weinig te zeggen over de onderdelen van het wapen. De pijl zou van oorsprong een zogenaamd huismerk zijn, waarmee goederen, dieren, werden ge(brand)merkt. De naturalistisch uitgebeelde vogel en hakmes zijn waarschijnlijk latere toevoegingen. De vogel kan, als valk, wijzen op jachtrecht, terwijl de hakbijl, gezien als snoeimes, kan wijzen op wijnstokken. Van de sterren valt slechts op te merken dat deze ook voorkomen op een ring van Samuel Peter Meihuizen, onze stamvader, die in 1714 naar Nederland kwam. Op die ring, tot op heden in familiebezit, staan de sterren onder en boven de letters: “S.P.M.” (Samuel Peter Meihuizen)

 

In de gangbare afbeelding van ons wapen, zie hieronder (liefst afbeelding uit Familieboek 1922, pag 38, anders Familieboek 1983, pag 37) is het geheel in heraldisch geaccepteerde vorm weergegeven.

 

Als bijzonderheid kan worden gemeld dat ook de Familie van Houten dit wapen voert. Zie hiervoor het grote raam in het Oostelijke trappenhuis van het Rijksmuseum te Amsterdam. Boven prijkt het wapen van de Minister van Binnenlandse Zaken in 1896, de bovengenoemde Samuel van Houten.